Migająca kontrolka spiralki...

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • luki992
    Classic
    • 2007
    • 11

i tak nic nie zastąpi kalkulatora i obliczen na "piechotę" są najdokładniejsze i najlepsze..ot co powiem.
  • dioralop
    Classic
    S_OCP Member
    • 2006
    • 34

Witam wszystkich,

Jestem nowym członkiem tego formu i mam takie oto pytanie. Od dwóch tygodni jestem posiadaczem Skody Octavia 1.9TDI z 2003 roku i zauważyłem dziś taki problem. Podczas jazdy zapala sie i gaśnie żółta kontrolka spirlaki, sygnalizujaca chyba podgrzewanie świec żarowych.
    Niestety nie dostałem książki z instrukcja obsługi do tego auta i nie wiem co oznacza ten komunikat.
    Czy miał ktos taki przypadek i co on może oznaczać?

Z pomoc z góry dziękuję.

Pozdrawiam wszystkich.
    Dioralop

Komentarz

• Bazyli76
      Rider
      • 2006
      • 487

Było już coś na ten temat popatrz np tutaj:

Ta "spiralka" to rzeczywiście kontrolka świec żarowych

P.S.
      Na przyszłość użyj najpierw szukajki, po co się narażać adminom

Komentarz

• Masmo
        L&K
        • 2005
        • 1145

Re: Migająca kontrolka spiralki...

Zamieszczone przez dioralop
        .....Podczas jazdy zapala sie i gaśnie żółta kontrolka spirlaki, sygnalizujaca chyba podgrzewanie świec żarowych......
        Może być wiele przyczyn. Migająca kotrolka wskazuje jakiś błąd. U mnie było coś takiego gdy miałem box zalożony. Widzę że jesteś z pomorskiego. Jak podjedziesz do Elbląga (8-16) lub Gdyni (po 21:30) to mogę Ci odczytać błędy.
        Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD

Komentarz

tam opisano wszystkie przypadki w linku od bazyli76

Komentarz

• dioralop
            Classic
            S_OCP Member
            • 2006
            • 34

Dziekuje wszystkim za rady. Podejrzewam, ze przyczyna moze byc blednie dzialajacy przelacznik hamulca. Migajaca kontrolka zgasla po kilku minutach jazdy. jak do tej pory blad sie nie powtorzyl. Pozdrawiam!
            Dioralop

Komentarz

• przem1978
              Ambiente
              • 2006
              • 201

Re: Migająca kontrolka spiralki...

Zamieszczone przez dioralop
              Witam wszystkich,

Jestem nowym członkiem tego formu i mam takie oto pytanie. Od dwóch tygodni jestem posiadaczem Skody Octavia 1.9TDI z 2003 roku i zauważyłem dziś taki problem. Podczas jazdy zapala sie i gaśnie żółta kontrolka spirlaki, sygnalizujaca chyba podgrzewanie świec żarowych.
              Niestety nie dostałem książki z instrukcja obsługi do tego auta i nie wiem co oznacza ten komunikat.
              Czy miał ktos taki przypadek i co on może oznaczać?

Z pomoc z góry dziękuję.

Pozdrawiam wszystkich.
              najcześciej migająca kontrolka świec oznacza, że jest problem z światłami stopu, bardzo czesto 2-włóknowa żarówka od stopu robi małe zwarcie, nawet jesli normalnie świeci...
              Octavia Combi II 2.0 TDI 140 KM Elegance + xenony '07 Black Magic

Komentarz

• Kuvel
                Ambiente
                • 2006
                • 138

U mnie był ciękawy przypadek. Komputer pokazywał błąd świateł stop'u ale wszystko działało dobrze. Po 30-tu minutach grzebania w kablach okazało się, że ... brakuje bezpiecznika !!! . Nie pamiętam numeru - to ten odpowiedzialny za dogrzewanie układu chłodzenia w zimne dni i parę innych żeczy (chyba też od przakźnika, który sygnalizyje położenia sprzęgła).
                90 KM i uważam, że wystarczy - czy coś mi dolega ?

Komentarz

• przem1978
                  Ambiente
                  • 2006
                  • 201

Zamieszczone przez Kuvel
                  U mnie był ciękawy przypadek. Komputer pokazywał błąd świateł stop'u ale wszystko działało dobrze. Po 30-tu minutach grzebania w kablach okazało się, że ... brakuje bezpiecznika !!! . Nie pamiętam numeru - to ten odpowiedzialny za dogrzewanie układu chłodzenia w zimne dni i parę innych żeczy (chyba też od przakźnika, który sygnalizyje położenia sprzęgła).
                  znam ciekawszy przypadek, postaram sie go opisać w sposób zrozumiały:

mój brat kupił kiedyś opla calibrę, która miała taką instalację, że nie mógł wyłączyć kluczykiem silnika, po wyjęciu kluczyka ze stacyjki silnik nadal chodził, ale tylko wtedy gdy podczas tej czynności był wciśnięty pedał hamulca, żaden elektryk samochodowy nie wiedział gdzie jest problem, ale po puszczeniu pedału (zgaśnięcie świateł stopu) problem znikał i wtedy należało włozyć kluczyk i ponownie włączyć/wyłączyć, a wtedy silnik gasł ... morał z tego taki, że należało go gasić bez wciśniętego pedału hamulca ;-)
                  Octavia Combi II 2.0 TDI 140 KM Elegance + xenony '07 Black Magic

Komentarz

Pracuję...